Monday, November 04, 2013

5.4 amd64 X200: dmesg with "render error detected".


OpenBSD 5.4 (GENERIC.MP) #41: Tue Jul 30 15:30:02 MDT 2013
    deraadt@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4168814592 (3975MB)
avail mem = 4050112512 (3862MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe0010 (68 entries)
bios0: vendor LENOVO version "6DET72WW (3.22 )" date 10/25/2012
bios0: LENOVO 745AU5L
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT ECDT APIC MCFG HPET SLIC BOOT ASF! SSDT TCPA SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices LID_(S3) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP0(S4) EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) USB0(S3) USB3(S3) USB5(S3) EHC0(S3) EHC1(S3) HDEF(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpiec0 at acpi0
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600 @ 2.40GHz, 2394.34 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,NXE,LONG,LAHF,PERF
cpu0: 3MB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
cpu0: apic clock running at 265MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600 @ 2.40GHz, 2394.00 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,NXE,LONG,LAHF,PERF
cpu1: 3MB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 2, remapped to apid 1
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-63
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (AGP_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP0)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP1)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (EXP2)
acpiprt5 at acpi0: bus 5 (EXP3)
acpicpu0 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 127 degC
acpitz1 at acpi0: critical temperature is 104 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "42T4650" serial  8341 type LION oem "Panasonic"
acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpithinkpad0 at acpi0
acpidock0 at acpi0: GDCK not docked (0)
cpu0: Enhanced SpeedStep 2394 MHz: speeds: 2401, 2400, 1600, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel GM45 Host" rev 0x07
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel GM45 Video" rev 0x07
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0xd0000000, size 0x10000000
inteldrm0 at vga1
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: 1280x800
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel GM45 Video" rev 0x07 at pci0 dev 2 function 1 not configured
"Intel GM45 HECI" rev 0x07 at pci0 dev 3 function 0 not configured
puc0 at pci0 dev 3 function 3 "Intel GM45 KT" rev 0x07: ports: 1 com
com4 at puc0 port 0 apic 1 int 17: ns16550a, 16 byte fifo
com4: probed fifo depth: 15 bytes
em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel ICH9 IGP M AMT" rev 0x03: msi, address 00:1f:16:0c:9d:56
uhci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 20
uhci1 at pci0 dev 26 function 1 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 21
uhci2 at pci0 dev 26 function 2 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 22
ehci0 at pci0 dev 26 function 7 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 23
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801I HD Audio" rev 0x03: msi
azalia0: codecs: Conexant CX20561
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci1 at ppb0 bus 2
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci2 at ppb1 bus 3
iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel WiFi Link 5300" rev 0x00: msi, MIMO 3T3R, MoW, address 00:21:6a:18:0c:5c
ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci3 at ppb2 bus 5
uhci3 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 16
uhci4 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 17
uhci5 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 18
ehci1 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 19
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb3 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0x93
pci4 at ppb3 bus 13
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801IEM LPC" rev 0x03
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801I AHCI" rev 0x03: msi, AHCI 1.2
scsibus0 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca6d5c57bed
sd0: 305245MB, 512 bytes/sector, 625142448 sectors
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801I SMBus" rev 0x03: apic 1 int 23
iic0 at ichiic0
usb2 at uhci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at uhci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb6 at uhci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb7 at uhci5: USB revision 1.0
uhub7 at usb7 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
aps0 at isa0 port 0x1600/31
render error detected, EIR: 0x00000010
  IPEIR: 0x00000000
  IPEHR: 0x00000000
  INSTDONE_0: 0xfffffffe
  INSTDONE_1: 0xffffffff
  INSTDONE_2: 0x00000000
  INSTDONE_3: 0x00000000
  INSTPS: 0x00000000
  ACTHD: 0x00000000
page table error
  PGTBL_ER: 0x00000003
error: [drm:pid0:i915_report_and_clear_eir] *ERROR* EIR stuck: 0x00000010, masking
mtrr: Pentium Pro MTRR support
ugen0 at uhub3 port 2 "Lenovo Computer Corp ThinkPad Bluetooth with Enhanced Data Rate II" rev 2.00/3.99 addr 2
uhidev0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech USB-PS/2 Optical Mouse" rev 2.00/20.00 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 3 buttons, Z dir
wsmouse1 at ums0 mux 0
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (6dbd1ba38f84ab48.a) swap on sd0b dump on sd0b

5.4 amd64 X200: Error in dmesg.

Hey,

Today I received error in the dmesg. My OpenBSD can boot fine though.

render error detected, EIR: 0x00000010
  IPEIR: 0x00000000
  IPEHR: 0x00000000
  INSTDONE_0: 0xfffffffe
  INSTDONE_1: 0xffffffff
  INSTDONE_2: 0x00000000
  INSTDONE_3: 0x00000000
  INSTPS: 0x00000000
  ACTHD: 0x00000000
page table error
  PGTBL_ER: 0x00000003
error: [drm:pid0:i915_report_and_clear_eir] *ERROR* EIR stuck: 0x00000010, masking


drm issue? Not sure. I'll be doing another reboot to check. Weird as there's no error after upgrading. Tried xscreensaver, ok. Tried mplayer playing Full HD (1080) mkv file, wow it was great! So ok. Except for it hangs when I tried to skip forward while playing the movie. Tried mplayer SD clips, ok.

Will try some testing or else will do another installation to test out.

5.4 amd64 X200: Now on 5.4! VIM-python not updated.

Hey,

I've just upgraded my X200 to 5.4. On first reboot, I noticed the framebuffer console. Wow. Nice. Finally we have this.

I've updated all my installed packages except for VIM. Something is wrong with the update. I installed my VIM via ports last time because I need the python flavor. Starting VIM also give error.

After the failed attempt to update via pkg_add, so I uninstalled it and tried to install it via ports. Also failed becuase of library bad major issue. Ouch.

Then I remembered that I haven't updated by port tree yet. Sheesh.

# cd /usr/ports
# cvs -d anoncvs@server.openbsd.org:/cvs update -Pd -rOPENBSD_5_4

Let em updated. And then install the VIM back.

# cd /usr/ports/editor/vim
# env FLAVOR="gtk2 python" make install clean

Wallah! Now it's nice and dandy.

5.4 amd64 X200:dmesg



OpenBSD 5.3 (GENERIC.MP) #62: Tue Mar 12 18:21:20 MDT 2013
    deraadt@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4184543232 (3990MB)
avail mem = 4050657280 (3863MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe0010 (68 entries)
bios0: vendor LENOVO version "6DET72WW (3.22 )" date 10/25/2012
bios0: LENOVO 745AU5L
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT ECDT APIC MCFG HPET SLIC BOOT ASF! SSDT TCPA SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices LID_(S3) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP0(S4) EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3
(S4) USB0(S3) USB3(S3) USB5(S3) EHC0(S3) EHC1(S3) HDEF(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpiec0 at acpi0
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600 @ 2.40GHz, 2394.31 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,NXE,LONG,LAHF,PERF
cpu0: 3MB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: apic clock running at 266MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600 @ 2.40GHz, 2394.00 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,NXE,LONG,LAHF,PERF
cpu1: 3MB 64b/line 8-way L2 cache
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 2, remapped to apid 1
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-63
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (AGP_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP0)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP1)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (EXP2)
acpiprt5 at acpi0: bus 5 (EXP3)
acpicpu0 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 127 degC
acpitz1 at acpi0: critical temperature is 104 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "42T4650" serial  8341 type LION oem "Panasonic"
acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpithinkpad0 at acpi0
acpidock0 at acpi0: GDCK docked (15)
cpu0: Enhanced SpeedStep 2394 MHz: speeds: 2401, 2400, 1600, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel GM45 Host" rev 0x07
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel GM45 Video" rev 0x07
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0xd0000000, size 0x10000000
inteldrm0 at vga1: apic 1 int 16
drm0 at inteldrm0
"Intel GM45 Video" rev 0x07 at pci0 dev 2 function 1 not configured
"Intel GM45 HECI" rev 0x07 at pci0 dev 3 function 0 not configured
puc0 at pci0 dev 3 function 3 "Intel GM45 KT" rev 0x07: ports: 1 com
com2 at puc0 port 0 apic 1 int 17: ns16550a, 16 byte fifo
com2: probed fifo depth: 15 bytes
em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel ICH9 IGP M AMT" rev 0x03: msi, address 00:1f:16:0c:9d:56
uhci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 20
uhci1 at pci0 dev 26 function 1 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 21
uhci2 at pci0 dev 26 function 2 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 22
ehci0 at pci0 dev 26 function 7 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 23
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801I HD Audio" rev 0x03: msi
azalia0: codecs: Conexant CX20561
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci1 at ppb0 bus 2
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci2 at ppb1 bus 3
iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel WiFi Link 5300" rev 0x00: msi, MIMO 3T3R, MoW, address 00:21:6a:18:0c:5c
ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci3 at ppb2 bus 5
uhci3 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 16
uhci4 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 17
uhci5 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 18
ehci1 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 19
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb3 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0x93
pci4 at ppb3 bus 13
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801IEM LPC" rev 0x03
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801I AHCI" rev 0x03: msi, AHCI 1.2
scsibus0 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca6d5c57bed
sd0: 305245MB, 512 bytes/sector, 625142448 sectors
cd0 at scsibus0 targ 1 lun 0: ATAPI 5/cdrom removable
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801I SMBus" rev 0x03: apic 1 int 23
iic0 at ichiic0
usb2 at uhci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at uhci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb6 at uhci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb7 at uhci5: USB revision 1.0
uhub7 at usb7 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
aps0 at isa0 port 0x1600/31
mtrr: Pentium Pro MTRR support
uhub8 at uhub0 port 5 "Lenovo product 0x1005" rev 2.00/0.01 addr 2
uhidev0 at uhub8 port 2 configuration 1 interface 0 "Primax Electronics USB Opti
cal Mouse" rev 2.00/2.00 addr 3
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 3 buttons, Z dir
wsmouse1 at ums0 mux 0
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (6dbd1ba38f84ab48.a) swap on sd0b dump on sd0b
iwn0: radio is disabled by hardware switch
iwn0: radio is disabled by hardware switch
iwn0: radio is disabled by hardware switch
umass0 at uhub1 port 2 configuration 1 interface 0 "Kingston DataTraveler 2.0" rev 2.00/1.00 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus3 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: SCSI0 0/direct
removable serial.095116075B810A000B85
sd1: 1906MB, 512 bytes/sector, 3903488 sectors